Eerlijk wonen of woonfraude?

Iedereen moet veilig en eerlijk kunnen wonen

Woningen moeten zo eerlijk mogelijk verhuurd worden aan mensen die er prettig en veilig kunnen wonen. Soms wonen mensen in een woning waar ze geen recht op hebben of ze maken oneigenlijk gebruik van de woning. Dat noemen we woonfraude. Dit zorgt voor overlast en een onveilig gevoel in de buurt. Ook leidt dit tot langere wachtlijsten voor woningzoekenden.


Voorbeelden van woonfraude

Voorbeelden van woonfraude zijn illegale onderhuur tegen hoge huurprijzen en illegale verhuur aan toeristen. Denk ook aan criminele activiteiten, zoals wietplantages of drugshandel en prostitutie. Woningopsplitsing waarbij te veel mensen in één woning wonen, geldt ook als woonfraude. U kunt woonfraude (anoniem) melden. Alleen op die manier kan de gemeente het probleem goed aanpakken en zorgen dat iedereen veilig en eerlijk kan wonen.

Waar u op kunt letten

Soms kunt u het gevoel hebben dat er iets niet helemaal klopt met een woning. Er is bijvoorbeeld nooit iemand te zien, de ramen zijn afgeplakt, de gordijnen zitten altijd dicht of er hangen veel camera’s bij de woning. Of u ziet dat er veel verschillende mensen langskomen, de brievenbus tijdenlang niet wordt leeggehaald, er dure auto’s op vreemde tijden parkeren, het huis lang leegstaat of dat er nieuwe of afwijkende bedrading is geplaatst in het trappenhuis.

Melding doen

Doe uw melding bij de gemeente via telefoonnummer 14075 of via zaanstad.nl. Als het nodig is, nemen wij contact met u op voor meer informatie. Of bel of mail uw woningcorporatie. Liever anoniem? Dat kunt u uw melding beter doen via  www.meldmisdaadanoniem.nl

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl