Verduurzamen

Uw koopwoning of huurwoning verduurzamen? Lees hier meer over regelingen, adviezen en tips!

Voor woningeigenaren:
Subsidie  voor duurzame energie (ISDE)
foto van een man die een huis isoleert

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruiken maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. Bekijk de voorwaarden en het stappenplan.

De Investeringssubsidie duurzame energie

Voor woningeigenaren:
Advies over verduurzamen
Foto van een man en vrouw met een zonnepaneel

Weet u niet zo goed waar u kunt beginnen? Of zoekt u naar informatie over verschillende maatregelen voor het verduurzamen van uw huis? Bij het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie over het verduurzamen van uw huis. Zo vindt u hier welke subsidies er allemaal zijn! U kunt hier ook gratis en onafhankelijk advies krijgen. Uw vragen kunt u stellen via de mail of telefoon.

Duurzaam Bouwloket

Voor huurders:
Energiecoaches

Foto van twee mensen in besprekingDe Energiecoach geeft gratis advies over op welke manier u in huis op energiekosten kunt besparen. Dat kan bij u thuis of via een videobelafspraak. Alle inwoners die in Zaanstad een huis huren (via woningcorporaties of vrij sector huur) kunnen gebruik maken van een Energiecoach. . Na het bezoek krijgt u een bespaarrapport. U kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. Het bezoek is eenmalig en vrijblijvend. De energiecoaches zijn vrijwilligers, getraind en begeleid door !WOON.

Een afspraak met een Energiecoach maakt u via !Woon.

Voor woningeigenaren:

Warmtescan

foto van isolatiewerkzaahedenMet een warmtescan krijgt u inzicht in waar en hoe u in uw huis last heeft van energieverlies. Op de foto's gemaakt met een infraroodcamera ziet u op welke plekken in uw huis er kou het het inkomt. Dit helpt u bij het kiezen van de juiste isolatiemaatregelen om uw energierekening mee omlaag te brengen. Let op: de warmescans kunnen alleen worden uitgevoerd als de temperatuur onder de 10 graden is.

Meer over de warmtescan

Voor woningeigenaren: 

Meekijken bij: Een oud huis in nieuw jasje


Een huis uit 1910 verduurzamen van fundering tot dak, dat kan! Mirjam en Buret uit Zaandam laten in de video stap voor stap zien hoe zij dat gedaan hebben. Laat je inspireren!


Voor huurders:
Waardebon energiebesparende producten
Foto van radiatorfolie

Het Rijk geeft subsidie om waardebonnen uit te keren aan Zaanse huurders. Alle Zaanse huurders krijgen een brief met een waardebon van € 80 euro voor energiebesparende producten. Huurders kunnen hiermee gratis producten aanschaffen, zoals radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. Ook is het mogelijk om een energiecoach aan te vragen voor persoonlijk advies over energiebesparing aan huis. Eerder was deze regeling van het Rijk al beschikbaar voor woningeigenaren, nu dus ook voor huurders.

Meer over de waardebon

Vergroenen:
Doe mee aan de Tegelwipactie!

Het NK Tegelwippen 2022 is van start gegaan! Van 21 maart t/m 31 oktober 2022 doet Zaanstad weer mee aan het NK Tegelwippen. Vorig jaar streden we tegen 80 andere gemeenten om zoveel mopgelijk tegels te vervangen door groen. Dankzij alle deelnemende inwoners kwamen we op de 14e plaats! Dit jaar doen er meer gemeenten mee, we strijden tegen ruim 100 gemeenten! Doet u ook weer mee? En wilt u uw tuin of balkon verder vergroenen? Klik dan verder voor meer tips!

Lees meer over de Tegelwipactie

Vergroenen:

Vraag een gratis geveltuintje aan

foto van een man met een geveltuinWist u dat u bij gemeente Zaanstad gratis een geveltuin kunt laten aanleggen? Het enige wat u dan nog hoeft te doen is hier plantjes in zetten en deze verzorgen. Een geveltuin maakt de straat groener en de buurt mooier! Een geveltuin is ook goed voor het klimaat. De grond kan hiermee meer water opnemen als het hevig regent. En tijdens warme dagen geven de planten verkoeling. Daarnaast nemen de planten ook CO2 op, wat zorgt voor een schonere lucht.

Lees meer over een geveltuin aanvragen
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl