Bouwplannen Zaanstad: 16.872 nieuwe woningen in de planning

Bouwplannen Zaanstad: 16.872 nieuwe woningen in de planning


15 september 2022
Zaanstad zet nog steeds volop in op woningbouw. In de eerste helft van 2022 is de zogenaamde plancapaciteit gestegen met 400 woningen tot 16.872 woningen. Dat zijn alle woningen waar plannen voor zijn om de komende jaren te bouwen in Zaanstad. Zaanstad stuurt daarbij actief op de betaalbaarheid van de woningen. Zo komen er 4.301 sociale huurwoningen, 1.316 middeldure huurwoningen en 691 bereikbare koopwoningen bij. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van 1 juli 2022. 

Wethouder Wonen Harrie van der Laan: ‘We zijn erin geslaagd om het aantal woningen waar al harde afspraken over zijn, te verhogen met ongeveer 500 tot ongeveer 9.000. Ondanks de stikstofproblematiek, de stijgende bouwkosten en het tekort aan mensen in de bouw. Daarbij zetten we in op bouwen voor alle doelgroepen. Voor starters, gezinnen en ouderen. Zodat ook de doorstroming op de woningmarkt meer op gang komt.’

Oplossingen voor korte termijn

 Naast deze woningbouwproductie zet Zaanstad in op flexwoningen op verschillende plekken in de sta. Het gaat dan om kant-en-klare (container)woningen die makkelijk en snel zijn te plaatsen.  Deze flexwoningen zijn voor starters, spoedzoekers en Oekraïense vluchtelingen op verschillende plekken in de stad.

Eerste BKZ-starterswoningen in verkoop

Zaanstad zet ook in op betaalbare koopwoningen om starters een betere kans te geven op de woningmarkt. De eerste tien Betaalbare Koopwoningen voor starters zijn nu in de verkoop. Het gaat om 10 BKZ-starterswoningen in het project Oosterzijderpark. Zaankanters kunnen zich hier nog voor inschrijven tot 26 september. BKZ starterswoningen zijn woningen voor de inkomensdoelgroep met een inkomen tussen de € 33.400 – € 47.000 die nog geen koophuis hebben gehad. Inwoners van Zaanstad die een sociale huurwoning achter laten hebben voorrang en vervolgens andere inwoners van Zaanstad.

Voor de nieuwbouwprojecten van Oostzijderpark, Zaankwartier, Overhoeken, Overtuinen, Paltrokstraat, Peperstraat, Oostzijderpark, Kreekrijk en Kerkstraat zijn afspraken gemaakt met ontwikkelaars over de bouw van in totaal 250 BKZ-starterswoningen.

Meer informatie over BKZ starterswoningen



impressie van de 10 BKZ-woningen

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl