Hulp bij energiekosten

Maakt u zich zorgen of u de energierekening wel kan betalen? En wilt u besparen op energie? Op deze pagina leest u meer over hoe de gemeente u hierbij kan helpen.

Voor als u een hoger inkomen hebt, vindt u meer informatie op de pagina Energiezuiniger.

Waardebonnen voor energiebesparing

Foto van mevrouw die kaarsjes aansteekt.Iedereen die de energietoeslag 2022 heeft gekregen of nog krijgt, krijgt een waardebon van €100 voor energiebesparende producten. De bon kunt u ook gebruiken voor een bezoek van een energiecoach aan huis. De bon is geldig tot 31 december 2023.

Meer over de waardebon

Goedkope energie? Check uw contract!

Foto van mevrouw achter de laptop.De gemeente wilt u helpen om uw energiekosten zo laag mogelijk te houden. Via Gezondverzekerd.nl krijgt u gratis informatie en advies over uw energiecontract. Is deze nog voordelig? Of is overstappen verstandig? Check uw contract!

Meer over de gratis check

Koud thuis? Bezoek een Warme Kamer!

foto van pantoffelsIs het koud thuis? Kom er warm bij zitten in een van de Warme Kamers in Zaandam, Oostzaan of Krommenie. Samen met buurthuizen en de Bibliotheek zorgt het Leger des heils voor Warme Kamers in de koude maanden van het jaar.

Vind een warme kamer 

Energiecoaches voor huurders

Wilt u graag advies over hoe u energie kunt besparen in uw huurwoning? Maak dan gratis een afspraak met een Energiecoach! Na het bezoek krijgt u een bespaarrapport en handige bespaarproducten. Zoals ledlampen, radiatorfolie of een tochtband. 

Meer informatie en afspraak maken

Energieklusser

foto van een energiezuinige maatregelDe Fixbrigade helpt u met het uitvoeren van kleine energiebesparende klussen.  Zoals kitten en het afstellen van de CV-ketel. Op dit moment is de Fixbrigade alleen actief in Poelenburg en Peldersveld, maar we werken aan uitbreiding.

In dit korte filmpje krijgt u meer uitleg.


31 tips om direct energie te besparen

Gelijk aan de slag? Met  deze tips kunt u makkelijk en snel gas en energie in uw huis besparen. Gaat u voor deze maatregelen spullen aanschaffen? Vergeet dan uw waardebon niet! Hiermee kunt u verschillende energiebesparende producten aanschaffen.  

Tips voor kleine maatregelen in huis

Tips voor energie besparen in eenvoudige taal.

Energiepanel

foto van een waxinelichtjeUw mening geven over energiehulp in gemeente Zaanstad? Meld u aan voor het Zaans Energiepanel. U kunt dan een paar keer per jaar een online vragenlijst invullen. Ook kan het dat we u uitnodigen voor een panelgesprek. Deelname is vrijwillig.

Meer informatie en aanmelden

Energietoeslag voor lage inkomens

Foto van hand op knop thermostaat.Ook in 2023 kunnen inwoners energietoeslag aanvragen. De hoogte van de toeslag en wanneer u de toeslag kunt aanvragen is nog onbekend. Als hier meer over bekend is, leest u dat op deze pagina.

Meer informatie

Energietoeslag voor studenten
foto van een laptop

Ben je uitwonende student op kamers en heb je een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm? Dan kan je energietoeslag van €200 aanvragen. Je hoeft het geld niet terug te betalen.

Meer informatie en aanvragen

Extra steun met tijdelijk Noodfonds Energie

foto van een vrouw die theedrinktHuishoudens met een hoge energierekening en een laag of laag middeninkomen kunnen in aanmerking komen voor het landelijke Noodfonds Energie Hiermee kunt u (een deel van) de energierekening van oktober 2022 t/m maart 2023 betalen.

Landelijke Noodfonds Energie

Meer hulp

Kunt u wel wat extra hulp gebruiken?  Op geldfit.nl/energie vindt u handige informatie over energie besparen en welke organisaties daar bij kunnen helpen. Wilt u hulp bij hoe iets kunt regelen? Zoals het aanvragen van de toeslag of het verzilveren van de waardebon? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam.

Op www.geldwijzer.zaanstad.nl vindt u ook andere regelingen van de gemeente voor inwoners met een laag inkomen. Zoals gratis sport en cultuur voor kinderen en jongeren.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl