Nieuws

Gemeente helpt huiseigenaren met krappe beurs met funderingsherstel en verduurzaming

Gepubliceerd op 18 december 2023
Afbeelding

Wethouder Wonen Harrie van der Laan heeft twee modelwoningen geopend aan de Eendrachtstraat 40 en 42 in Zaandam. De gemeente heeft de fundering hersteld en de woning energiezuiniger gemaakt. Woningeigenaren die ook hun woning willen aanpakken kunnen inspiratie opdoen in deze modelhuizen. Inwoners die vragen hebben over funderingsherstel en verduurzaming van hun woning kunnen hier vanaf de tweede week van januari iedere werkdag langskomen.

Voor inwoners van Zaandam-Oost en iets daarbuiten met een krappe beurs heeft de gemeente financiële regelingen voor funderingsherstel en verduurzaming. De regeling is bestemd voor huizen met een slecht energielabel (E, F en G) én een funderingsprobleem.  Wethouder Wonen Harrie van der Laan: “Deze regeling helpt inwoners die nu klem zitten. Zij hebben de middelen niet om zelf hun woning op te knappen. Ondertussen raken de woningen in steeds slechtere staat wat ook effect kan hebben op de naastgelegen woningen. Vaak zijn dit mensen die ook in energiearmoede leven. Als we niets doen, wordt de funderingsproblematiek alleen maar erger.”


Voor wie?
De regeling is bedoeld voor eigenaar-bewoners van woningen in postcodegebied 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508 en 1541. Naast begeleiding vanuit de gemeente, kan de eigenaar gebruik maken van een financiële regeling via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ).


Ondersteuning voor bewoners

Eigenaar-bewoners van woningen die voldoen aan de voorwaarden van de regeling Volkshuisvestingsfonds sloop/nieuwbouw en renovatie 2023 – 2031 krijgen gedurende het hele traject ondersteuning van gemeente en BKZ. Zo maakt een technisch adviseur een scan van de woning. Daarmee maakt deze adviseur een overzicht van de te nemen maatregelen bij renovatie van de woning. Een financieel adviseur begeleidt de eigenaar bij het aanvragen van subsidies en regelingen. De adviseur berekent of iemand in aanmerking komt voor geld uit het Volkshuisvestingsfond én of een financiële oplossing via BKZ mogelijk is.


Verbeteren leefbaarheid

Deze aanpak is onderdeel van een programma Volkshuisvestingsfonds Zaandam-Oost dat gericht is op het renoveren en verduurzamen van woningen in de betreffende wijken, het vernieuwen van de openbare ruimte en het versterken van de veiligheid en leefbaarheid. Door te investeren in Zaandam-Oost wil de gemeente de leefbaarheid verbeteren en ervoor zorgen dat bewoners zich prettiger voelen in hun buurt.


Meer weten?

Inwoners die vragen hebben kunnen contact opnemen met het funderingsloket van de gemeente:

Dat kan telefonisch via 075 - 655 22 27 of per mail via funderingsloket@zaanstad.nl.


Zie ook: Home - Funderingen (zaanstad.nl)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl