Nieuws

Woning verduurzamen? Klaas uit Zaandam ging stap voor stap te werk

Gepubliceerd op 11 mei 2023
Afbeelding

Als kind was Klaas Geugjes al gek op techniek. Toen hij in 1985 met zijn vrouw in de nieuwbouwwoning in de wijk Westerwatering in Zaandam trok, zat stilzitten er dan ook niet bij. Vol enthousiasme ging hij aan de slag met het verduurzamen van zijn woning. Klaas: ‘Dat energiezuinige wonen is misschien een beetje uit de hand gelopen, maar leuk vind ik het in elk geval wel.’

Met twee vrienden bouwde Klaas een extra verdieping op zijn nieuwbouwwoning. Een aantal jaren daarna volgde een uitbouw. ‘We hebben gelijk de schuine wand aan de achterkant recht laten zetten – uiteraard met de toen geldende isolatiewaarde.’ Twee jaar later kwamen daar HR++ glas en kunststof kozijnen bij. 

Vergeten roosters

Hoewel de isolatie van de woning verbeterde, geeft Klaas zelf aan nooit te hebben nagedacht over de ventilatie. ‘Ik was gewoon vergeten om roosters in de ramen te laten zetten. Gelukkig kwam de wijsheid met de jaren toen ik als vertegenwoordiger voor een fabrikant van decentrale ventilatie-oplossingen aan de slag ging.’

Na-isolatie zolderkamer

Drie jaar geleden werd het voor Klaas tijd om de zolder te isoleren met 12 centimeter steenwol. Ook verving hij de thermostaat door een systeem waarmee de warmte in elke ruimte apart te regelen was. Vorig jaar werd de zolder verder uitgebreid met een dakkapel en HR++ glas.

Daarnaast heeft Klaas het hele verlichtingssysteem onder handen genomen. Overal in huis hangt nu ledverlichting. Dit wordt met een app aangestuurd. ‘Je bent een gadgetman of niet, hè’, grapt hij.

Warmtepomp en zonnepanelen

Een andere duurzame maatregel die Klaas heeft genomen is de aanschaf van een warmtepomp. ‘Deze heeft een boiler van 230 liter en staat in een extra kast in de woonkamer. Omdat de ketel op de begane grond hing, was dit de meest eenvoudige oplossing. Het grote voordeel van het stoken met een lage temperatuur is dat de warmte veel gelijkmatiger is.’ Tot slot heeft Klaas 13 zonnepanelen geplaatst. ‘Laatst was het een fijne, zonnige dag. Ons energieverbruik was toen: - €2,00!

Benieuwd naar de woning van Klaas? Bekijk deze en andere woningen via www.duurzamehuizenroute.nl

Wilt u ook uw huis energiezuiniger maken?
 We hebben de mogelijkheden voor u op een rij gezet:

Meer over energiezuinig wonen

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl